Imorgon är det åter dags att köra ett långkok med bönor, eller egentligen två. Jag brukar koka torkade bönor istället för att köpa färdiga på burk - mycket mer ekonomiskt. Den här gången är det kidneybönor och kikärtor som får börja med att ligga i blöt över natten.
Imorgon fm blir det sen dags att koka de i nytt vatten på medelvärme i ca 1 timme. Efter det fryser jag in de i påsar om ca 3 dl som jag sen kan ta fram och lägga direkt i grytor. Jag älskar alla typer av böngrytor.
Kikärtor brukar jag t.ex. ha i vegetariska varianter av Flygande Jakob och kidneybönor funkar underbart i Chili con quorn och andra tomatbaserade grytor.
Dag 1: Lägg bönorna i blöt. Ta en del bönor och två delar vatten och låt ligga i 10 timmar.
Dag 2: Häll av vattnet som återstår och häll bönorna i en kastrull. Ta återigen 1 del bönor och två delar vatten. Obs, bönorna har nu svällt så måtten är inte desamma som kvällen innan.
Koka kikärtorna i ca 1 timme på medelhög värme och koka kidneybönorna i ca 45 min på medelhög värme.
För mig blev ca 200g torkade kikärtor (Saltå kvarn) 600g färdiga kikärtor. 100g torkade kidneybönor blev drygt 300g färdiga kidneybönor.
Jag packar sen bönor och kikärtor i påsar om ca 200g (3 dl) och fryser in. 200g är för mig två portioner, har man stor familj fryser man in i större påsar.
Så nu fick jag tre påsar kikärtor á 200g och 1 påse kikärtor á 200g samt en mindre påse kidneybönor á 100g.
Smaklig måltid!
/Milla
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar